Anyukámmal hobbink a tortasütés. A kedvenc tortánk receptjét szeretném megosztani Veletek, mely az Év tortája lett. A recept nem teljesen egyezik az eredetivel, a saját verziónkat írom most le.
Hozzávalók: Meggyes-tészta: - 3 tojás - 17 dkg cukor - 14 dkg magozott meggy (lehet friss is és fagyasztott is) - 3 evőkanál tej - 1 dl olaj - 7 dkg olvasztott vaj - negyed citrom - 19 dkg finom liszt - 1 csomag sütőpor - fél mokkáskanál őrölt fahéj Piskóta-tészta: - 3 tojásos piskóta lapot kell sütni
Fehér csokoládés mascarpone-krém: - 2 dl tej - 8 dkg kristálycukor - 7 dkg fehér csokoládé - 15 dkg mascarpone - 2 tojássárgája - 2,5 dl Hulala - 1 csapott evőkanál zselatinpor
Meggyes töltelék: - 36 dkg meggy - negyed citrom - 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor - 2 dl 100%-os meggylé - 7 dkg kristálycukor - negyed mokkáskanál őrölt fahéj - 0,6 dl meggylikőr
Díszítés: - 2,5 dl Hulala - 16 szem meggy - 16 db marcipán levél
A tésztához a tojást a cukorral egy tűzálló tálba rakjuk, és vízgőzre állítjuk. Elektromos habverővel addig keverjük, amíg szinte kemény hab lesz belőle. A meggyet kissé darabos péppé törjük. A tejet, olajat és az olvasztott vajat hozzáadjuk. A citromhéjat belereszeljük. és 1 kiskanálnyit a levéből is hozzáadunk. Ezután a habbá vert cukros tojást beleforgatjuk.
A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összekeverjük, a tészta alaphoz adjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt teszünk. A tészta felét elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal kb. 10-15 percig sütjük. Ha ez kisült, ugyanígy kisütjük a tészta másik felét. A torta harmadik lapja a 3 tojásból készült piskóta lap, ez kerül középre!
A tejet a cukorral fölforraljuk, a fehér csokoládét beletördeljük, majd addig keverjük amíg felolvad a tejben. A mascarponét a tojássárgájával simára keverjük, a fehér csokoládés tejhez adjuk. Kevergetve 1-2 perc alatt sűrűre főzzük, a tűzről lehúzzuk, simára keverjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl.
A meggyet ledaráljuk, a citrom héját belereszeljük, és 1 kiskanálnyit a levéből is hozzáadunk. A pudingporral, a meggylével és a cukorral összedolgozzuk, kevergetve sűrűre főzzük. Fahéjjal fűszerezzük, meggylikőrrel ízesítjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl.
A csokoládés mascarponekrémhez való tejszínt kemény habbá verjük. Ezt a habot aztán a mascarpone krémbe forgatjuk.
Az egyik meggyes tésztalapra elsőnek meggyes krém felét, majd a tejszínhabos krém felét kenjük. Ezután a piskótalap következik, melyre ugyanilyen sorrendben rétegezzük a meggyes és a tejszínhabos krémet. A harmadik lapra kerül a felvert, díszítésre szánt tejszínhab, de úgy, hogy az oldalát is ezzel a krémmel kenjük be.
A tortára körben tejszínhab rózsát nyomunk, mindegyikbe 1-1 szem meggyszemet nyomunk, majd marcipán levelekkel díszítjük.
A torta egyszerűen elkészíthető, nagyon finom és mutatós, illetve nem csömör. Sok sikert kívánok az elkészítéshez, és jó étvágyat hozzá!
Köszönjük szépen Czinege Enikőnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.