Picassótól „érlelt”

2009. 11. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett - különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedik meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Későbbi pályája során kiadott életrajzi és elméleti írásai is kiválóan tükrözik, mennyire érzékeny volt már akkor a festészet elméleti oldala iránt. Több elbeszélése közül a Magyarországon is megjelent két kötet révén (Életem Picassóval – 1964; Picassóval az arénában - 2004) kapcsolata a 20. századi festészet egyik legnagyobb mesterével sokak számára ismert. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást - az elméletet gyakorlatban elsajátította és magáévá tette -, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját érett stílusára.

A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírű nevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. A festőnő, aki az év nagyobb részét New Yorkban, a nyarat pedig leginkább párizsi műtermében tölti, még aktívan fest ma is. A Várfok Galéria Várfok Termében most bemutatott festményei egy válogatást nyújtanak az elmúlt években készült munkáiból. E munkák  a  kilencvenes évek közepe óta festményeire jellemző vonásokat őrzik: a képen a színek és a struktúrák játékosan építik egymást. A jelenlegi kiállításon a sors kifürkészhetetlen útjai, az életben felmerülő gordiuszi csomók okozta terhek szimbólumai emelkednek ki főként a kompozíciókból.

Françoise Gilot munkáit a Várfok Galéria először 2000-ben mutatta be. Személyesen legutoljára 2007-ben látogatott el Magyarországra, mikor is felavatta a Várfok utcában létesített szabadtéri kiállítófelület-sort, a Galéria 19-et. A francia és amerikai elismerések sorát magáénak tudó Gilot munkái számtalan múzeum gyűjteményének részét képezik világszerte. Françoise Gilot idén novemberben tölti be 88. életévét.

Fotó: Váczy András



Szerző

donna.hu



Scroll to Top