Rémes építmények

2011. 03. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az emberi civilizációval szinte egyidős az építészet. Számos csodálatos vár, kastély, templom került és kerül ki a mai napig is a kezeink közül. Most nem ezekkel fogunk foglalkozni, hanem a mesterség úgymond mostoha gyermekeivel.

Panelépítő-program

Mintha egy óriás panelvár építésével szórakoztatta volna magát, úgy fest a Madridban található Edifico Mirador, mely holland építészmérnököknek köszönheti megszületését. A 63,4 méter magas, 21 emeletes lakótömb központi eleme a középen található négyzet alakú lyuk, ami tulajdonképpen egy terasz, a lakók szocializálódását hivatott szolgálni. A különböző színre mázolt épületrészek különálló lakóblokkok, melyekben legalább kilencféle lakástípus található.

Laknál elefántban?

 

Egy elefántot formázó lakószörny. Hol máshol is lehetne, mint Thaiföld szívében, Bangkokban. Szerintünk a fotó önmagáért beszél.

Luxusbörtön

Az első szó, ami ennek az 1966-ban átadott louisville-i irodaháznak a láttán eszünkbe jutott: luxusbörtön. A külső homlokzata csipkét formáz, de látszik rajta, hogy masszív anyagból készült. Legalább senki se fog kiesni az ablakon…

Betondivat

 

Az 1969-ben épült bostoni városháza annak idején rendkívül modernnek és menőnek számított. Azóta azonban új irányzat szelei fújnak az építészetben, a tömény betonnak már befellegzett. Azért meg kell hagyni, van valami tiszteletet parancsoló ebben a sivár, spártai dizájnban.

Feng Shui?

 

Ahol az ősi és a modern értékek összeolvadnak. Kár, hogy mi semmi meghatót, pátoszit, felemelőt nem veszünk észre rajta (talán itt az ideje egy új szemüvegnek?). A kínai Sheyang városában álló építmény, melyet 2001-ben fejeztek be, a tradicionális, középen négyzet alakú lyukkal ellátott kínai érmék 21. századi beton- és acélalapokon nyugszanak.

Nem gyár, színház

 

Mintha egy elhagyott gyár kéményeivel állnánk szemben, pedig szó sincs erről. Ez a furcsa kúpokkal megáldott épület egy színház az angliai Ilfarcombe-ban. Nem tudni, miért pont erre a küllemre kárhoztatták megálmodói a festői, halászok lakta környéken.

Összedobva

 

Ausztrália, Melbourne, Federation square. Ez a leginkább összedobált tákolmány jellegű épület két helyi építész, Don Bates és Peter Davison teremtménye.

Gömbházak

 

A hollandiai Hertogenboschban szabad kezet adtak az építészeknek. Az eredmény 50 futurisztikus gömbház. Nem szerelmesedett bele a nemzet, nem lett belőle trend. Magyarországon is találkozhatunk hasonlóval, a Hajdú-Bihar megyei Derecske határában árválkodik egy, melyet a 90-es évek elején kezdtek el építeni, de sose fejeztek be.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top