A burgonya a XVI. Században Dél-Amerikából került Európába. Az első gumót Pedro de Cieza de Leon nevű ember küldte Spanyolországba. Sok hányattatás után lett csak népszerű a szarvasgombára emlékeztető gumó.
Dédanyáink a nyers krumpli levét házi szerként, gyomorfájás és gyomorfekély gyógyítására javasolták. A két hetes kúra alatt reggel éhgyomorra, fél pohár nyers krumpli levét kellett elfogyasztani. A krumpli héj teája növeli a szervezet ellenállóerejét. Figyelem, ez a tea két hétnél tovább nem fogyasztható! Csak kifogástalan minőségű, nem csírázó burgonya használható tea és nyers krumpli lé készítéséhez! A jól megmosott maroknyi krumpli héjat fél liter vízben megfőzzük, és reggel-este vagy egész nap kortyolgatva elfogyasztjuk. A főtt krumpli icipici vajjal, és ugyanennyi sóval mindenkinek ajánlható diétás étel. Gyenge gyomrúak is fogyaszthatják. A krumpli bőr- és nyálkavédő vitaminokat tartalmaz. Ha hajszálvékony szeleteket teszünk a véraláfutásos területre, egy-két nap alatt meggyógyul. Szépítőszerként is megállja a helyét. Üdévé varázsolja a bőrt, ha nyersen lereszelve pakolásként helyezzük arcunkra. Ha főtt burgonyát meleg tejjel simára keverünk, és azt kezünkre kenjük, simává, fehérré varázsolja a kéz bőrét. 10 dkg burgonya energiatartalma 94 kalória, szénhidráttartalma 20 gr, tehát kevesebb, mint a száraz tésztáké, és a rizsé. Lassabban bomlik le, és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére, korlátozott szénhidráttartalmú étrendek összeállításához.
Kapcsolódó cikkek:
$$1422$$
$$1376$$
$$1316$$
$$1175$$
$$1290$$
$$1250$$
$$1205$$
$$1233$$
$$1263$$