Táplálkozási tanácsok – a burgonya

2008. 09. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 A burgonya a XVI. Században Dél-Amerikából került Európába. Az első gumót Pedro de Cieza de Leon nevű ember küldte Spanyolországba. Sok hányattatás után lett csak népszerű a szarvasgombára emlékeztető gumó.  

Dédanyáink a nyers krumpli levét házi szerként, gyomorfájás és gyomorfekély gyógyítására javasolták. A két hetes kúra alatt reggel éhgyomorra, fél pohár nyers krumpli levét kellett elfogyasztani. A krumpli héj teája növeli a szervezet ellenállóerejét. Figyelem, ez a tea két hétnél tovább nem fogyasztható! Csak kifogástalan minőségű, nem csírázó burgonya használható tea és nyers krumpli lé készítéséhez! A jól megmosott maroknyi krumpli héjat fél liter vízben megfőzzük, és reggel-este vagy egész nap kortyolgatva elfogyasztjuk. A főtt krumpli icipici vajjal, és ugyanennyi sóval mindenkinek ajánlható diétás étel. Gyenge gyomrúak is fogyaszthatják. A krumpli bőr- és nyálkavédő vitaminokat tartalmaz. Ha hajszálvékony szeleteket teszünk a véraláfutásos területre, egy-két nap alatt meggyógyul. Szépítőszerként is megállja a helyét. Üdévé varázsolja a bőrt, ha nyersen lereszelve pakolásként helyezzük arcunkra. Ha főtt burgonyát meleg tejjel simára keverünk, és azt kezünkre kenjük, simává, fehérré varázsolja a kéz bőrét. 10 dkg burgonya energiatartalma 94 kalória, szénhidráttartalma 20 gr, tehát kevesebb, mint a száraz tésztáké, és a rizsé. Lassabban bomlik le, és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére, korlátozott szénhidráttartalmú étrendek összeállításához.

 

Fehérjetartalma 2,5 gr, a szervezet jól értékesíti, a tej vagy a hús fehérjéjével majdnem egyenértékű. Aminosav-összetétele igen kedvező. Jelentős C-vitamin forrásunk, mivel a burgonya egész évben rendelkezésünkre áll. A frissen szedett burgonyában 100 grammonként 20-30 mg C-vitamin található, ez a téli tárolás következtében a tavaszi hónapokra jelentősen csökkenhet. A hőkezelésre érzékeny C-vitamin egy része elbomlik, egy része pedig kioldódik. Ezért a hámozva főzött burgonya levét az ételek készítéséhez érdemes felhasználni. Csökkenthető a C-vitamin veszteség, ha tisztítás és feldarabolás után nem áztatjuk sokáig vízben. Arra is ügyeljünk, hogy ne főzzük túl. Értékes ásványi anyagokat (kálium, kalcium, vas, foszfor), és szerves savakat tartalmaz. Igen jelentős a kálium tartalma, napi fél kilogramm burgonya fedezheti egy felnőtt ember szükségletét. A burgonya értékét az is emeli, hogy rostanyagai elősegítik a bélműködést. Vigyázat, a burgonya megzöldült részei mérgező hatású anyagot, szolanint tartalmaznak! Az ilyen burgonyát nem szabad felhasználni. Az érett helyesen tárolt burgonya nem zöldül meg, így nem jelent veszélyt az egészségre. Érdemes az új burgonyából készült ételek receptjeit kipróbálni. A főtt burgonyát tölthetjük majdnem bármivel, pörkölttel, sajttal, lecsóval, tojással, tejföllel, salátával. A tepsisburgonyát minden családban ismerik. Nagyszerű, gyors vacsora a héjában sült burgonya vajjal, vagy libazsírral, és hagymával. Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek: 

$$1422$$ 

$$1376$$ 

$$1316$$ 

$$1175$$

$$1290$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1233$$

$$1263$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top