Táplálkozási tanácsok – a petrezselyem

2008. 10. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A friss petrezselyem levéllel díszíthetjük a tojásételeket, salátákat, szendvicseket, hidegtálakat, melegszendvicseket. Hűtőszekrényben, műanyag dobozban, zacskóban néhány napig, friss üde marad. Egy pohár vízben is tárolhatjuk, mint a virágot. 

Kitűnő üdítőitalt is készíthetünk petrezselyem zöldjéből. A friss leveleket mossuk meg jól, tegyük mixerbe, öntsünk bele tejet, pici sót, ha elkészült azonnal fogyaszthatjuk. 

A petrezselyem gyökeréből és zöldjéből veseműködést serkentő, vesekőhajtó, és hólyaghurut elleni gyógyteát készíthetünk, amelynek gyomorerősítő, és étvágygerjesztő hatása is van. Hólyaghurut esetén gőzölésre is felhasználhatjuk: két csokor petrezselymet 2 liter vízben forraljunk fel, és ezzel gőzöljünk. A gőzzel a hatóanyagok felszabadulnak, és így fejtik ki gyógyhatásukat. 

Ha megcsípett egy darázs, vagy egy szúnyog, azonnal dörzsöljük be friss petrezselyem levéllel. A csípés helye nem dagad, meg és nem fáj. 

Arcpakolásnak is kiváló. Az összetört petrezselyemlevelet nagyon jól tudjuk használni a száraz, és érzékeny bőr frissítésére. Keverjünk össze egy evőkanál tejszínt, egy evőkanálnyi összetört petrezselyemmel, tegyünk hozzá kis mézet, kevés kamillateát, és tegyük arcunkra pakolásként.  

Ha leégtünk a napon: keverjünk össze két evőkanálnyi túrót, petrezselyem levével, és annyi kamillateával, hogy kenhető legyen. 15 perc után mossuk le, és kenjük be magunkat hidratáló krémmel.

Kapcsolódó anyagok:

$$1316$$

$$1290$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top