Tippek a gyönyörű, városi kertünkhöz

2010. 05. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legyen szó akár a kertészkedés iránti vágyról vagy tudatos környezetvédelemről, két ember közül legalább az egyik szeretné jobban kihasználni a rendelkezésére álló helyet, bármennyire a betondzsungelben is lakik, és ehető zöldségeket szeretne termeszteni. 80%-a az embereknek ezzel együtt azon a véleményen van, hogy nincs elegendő helyük ahhoz, hogy bármi értelmes növénytermesztésbe fogjanak.

Az otthonunkon kívül rendelkezésre álló kis helyet, legyen az az erkély, egy kisebb hátsó udvar vagy tetőterasz, számos módon kihasználhatnánk. A felmérések során megkérdezett emberek arról nyilatkoztak, hogy saját, városi életterüket szívesebben tennék környezetbaráttá oly módon, hogy – idő- és pénzhiány miatt- ne kelljen vele túl sokat foglalkozniuk. Sok ember véli úgy, hogy látványos eredményt - vagy bármilyen hasznos végcélt - csak sok pénz ráfordításával lehet elérni, sőt, sok időbe telne egy ilyen egyébként sem könnyű feladat megoldása; ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie. Ahhoz, hogy pozitív változást vigyünk véghez környezetünkben, apró dolgokat is elég megváltoztatni - sok kicsi sokra megy alapon. Csupán a megfelelő szerszámokra és egy kis képzelőerőre van szükségünk. Íme néhány „tuti” tipp: Szerelkezzünk fel szerszámokból. Ha saját magunknak termesztünk, az még nem jelenti azt, hogy a fél fizetésünket szerszámokra kell költenünk. Ásó, lapát és egy pár kesztyű - érdemes ezekkel kezdeni. A zöldségtermesztés magvetéssel indul - az utasítások pedig ott vannak a csomagoláson. Olcsóbban megússzuk, mintha növényeket vásárolnánk "készen" valamelyik kertészettel foglalkozó üzletből, és a magokból ráadásul sokkal több választási lehetőség tárul elénk.

Szelektáljunk bölcsen. Ha betonkockában - vagy valami civilizáltabb, ámbár méreteiben hasonló helyen - élünk, akkor érdemes olyan zöldségeket választani, amelyek minimális helyet igényelnek és amelyeket könnyű gondozni. A kezdőknek ajánlott zöldségek között ott vannak a különböző babfélék, a retek, a répa, burgonya és a saláta. Amíg nem leszünk profi zöldségtermelők, kerüljük el a spárga, uborka, karfiol és zeller feliratú tasakokat - ezek ugyanis jóval nagyobb tapasztalatot és több gondoskodást igényelnek. A méret nem számít. Tévedés, ha azt hisszük, hogy óriási kertre van szükségünk ahhoz, hogy saját zöldséget termesszünk. Ha ügyesen előre tervezünk, még a legkisebb kertekben vagy akár az erkélyen is meg tudjuk termeszteni azt, amit szeretnénk. A zöldségeket és a virágokat például egy virágládába vagy valami hasonló tartóedénybe is lehet ültetni, ami nemcsak helyet takarít meg hanem még esztétikus is.

Dobozok az ablakban. Ha tényleg nagyon helyszűkében vagyunk, akkor érdemes az ablakba telepíteni a növényeinket. Nagyszerűen lehet így gyógynövényeket, bazsalikomot, metélőhagymát és rozmaringot termeszteni - sőt, ilyen módon még chilit vagy salátaféléket is növeszthetünk. Ez esetben azonban vigyázzunk arra, hogy ha túl erős szélnek vagy esőnek tesszük ki, az könnyen megrongálhatja a termésünket. Le a vegyszerekkel! Ha megtermeljük saját magunknak a zöldségeket, amiket elfogyasztunk, az a kertészkedés örömein kívül azzal az előnnyel is jár majd, hogy nem fogunk olyan zöldségeket fogyasztani, amelyek permettel és rovarirtó szerekkel szennyezettek. Az átlagos háztartásban a szemeteskuka tartalmának 40 százaléka alkalmas komposztanyag készítésére, amelyekkel nagyszerűen tudjuk táplálni a talajt a zöldségeink alatt - ismét helyet és költséget takarítva meg az otthoni kertészkedéssel.

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top