Töltött burgonya

2010. 11. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

8-10 szem közepes burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, sajt, olaj vagy zsír.

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A töltelékhez a vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöket kiszedjük. Kevés olajat vagy zsírt adunk a szalonnazsírhoz, ha szükségesnek találjuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát megdinszteljük a zsíron. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk és a közepét kivájjuk. A fél burgonyákat vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. A kivájt burgonyát összetörjük és a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Pirítjuk egy kicsit, majd ehhez a masszához kevés (kb. 2-3 dkg) reszelt sajtot keverünk. A fél burgonyákat megtöltjük ezzel a masszával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A készre sütés előtt kb. 5 perccel a szalonnapörcöket rárakjuk a töltött burgonyák tetejére. Úgy finom igazán, ha az alja ropogós pirosra sül.

Én köretnek szoktam készíteni, de állítólag önálló ételként is megállja a helyét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top