Ünnep az iskolában, óvodában

2009. 12. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közeleg a karácsony, és minden iskolában, óvodában lelkesen készülnek a műsorokra. Új dalokat tanulnak, vagy felfrissítik a tavalyiakat, kosztümöket terveznek és készítenek, termet díszítenek, gyakorolják, hogyan vonul a három király és a bárányok hogyan hallgatnak. Nincs is szebb, mint egy műsor, ahol a saját gyerekünk is szerepel és nekünk, csak nekünk énekel, szaval.

A karácsonyi műsor, az anyák napi mellett, az év fénypontja. Szülőknek és gyerekeknek egyaránt. Utóbbi ajándékot készít, mert most végre ős is adhat valamit, előbbi pedig büszkén figyeli cseperedő porontyát. Hogy az ajándék egy kóbor tehén és egy űrhajó törvénytelen nászából született valamire hasonlít leginkább, lényegtelen. Két kicsi kezével készítette, a szüleinek. És persze műsort adnak!

A szülők reakciói persze sokfélék lehetnek. A többgyermekes szülők már kicsit unni kezdik e műsort – mivel már lassan egy évtizede minden télen 2-3 vagy 4 fals éneklést hallgatnak végig. Az apukák általában nem rajonganak azért, hogy az oviban, iskolában aprócska székeken szorongva uncsi gyerekműsort nézzenek. Mind közül azonban a legrémesebbek azok a szülők, akik feltétlenül értékelni akarják a kicsik előadását. S a műsor után jönnek a dicsekvések – „az én Pistikém volt a legjobb, milyen tehetséges, miközben a többi osztálytársa szánalmas!” –, illetve a letolások – „nahát, hogy még egy ilyen rövid verset sem tudsz rendesen elszavalni!”

Pedig az, hogy az ének fals és néhány hang megrepeszti a közeli éttermek kristálypoharait, lényegtelen. A karácsonyi műsor nem tehetségkutató showműsor, nem kapnak osztályzatot a teljesítményükre, nem számít bele a továbbtanulási lehetőségeikbe. Egy alkalom, amikor nekünk adnak valamit. Amikor a gyerekek kicsit helyet cserélhetnek a szüleikkel és ajándékozhatnak. Karórát, nyakkendőt nem tudnak a fa alá rejteni – néhány extrémebb zsebpénzű gyermek kivételével –, ezzel tudnak kedveskedni.

És a gyerekek többsége örömmel készül rá. Nem lehet kizárni egy gyereket sem belőle, mert nem tud énekelni, mert kövér, vagy csúnya, vagy nem megfelelő a bőrszíne. A karácsony lényege a szeretet. És nem a lehetőleg minél drágább és extrémebb ajándék a fa alatt, nem a vacsora, nem a rengeteg csoki és cukorka.

Képek forrása: flickr.com

Olvass még több gyerkőcös cikket az anyuci.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top