Ünnepi bormustra

2010. 12. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A háziasszonyok minden évben igyekeznek minél különlegesebb és finomabb ételeket varázsolni az asztalra, amivel elkápráztathatják az egész családot. A jó étel mellé sokan szeretnek jó borokat inni, de nem mindegy, hogy melyik ételhez mit iszunk. Íme, egy kis borkalauz, hogy kiválaszthassuk az ételeinkhez leginkább illő borokat.

Azoknak, akik aperitifet is szeretnek felszolgálni a nehéz ételek elé a legjobb, ha száraz vermutot vagy száraz sherryt választanak. Ezek az italok meghozzák az étvágyat és segítenek, hogy az ételt gyorsabban lebontsa a szervezet.

A levesekhez az alacsony alkoholtartalmú, üde fehérborok illenek a legjobban, de sokan leves mellé nem szeretnek bort fogyasztani, ilyenkor rögtön a leves után érdemes kínálni.

A sós tésztákhoz a félszáraz és száraz fehérborok passzolnak, ha viszont édes tésztaételt készítettünk, ahhoz a félédes és az édes fehérborokat ajánlja minden szakértő. Ha csak köretként készítjük a tésztát, akkor felesleges hozzá külön bort választani.

A szárnyas húsoknál könnyű dolgunk van, hiszen majdnem minden borfajta szóba jöhet a fűszerezés mértékétől és a hús puhaságától függően. Általában a sült csirkéhez és kacsához könnyű, üde fehér- vagy vörösbor illik, mint a Kadarka vagy az Oportó.  A libasültekhez viszont jobban illik a fűszeres, száraz fehérbor, mint a Hárslevelű vagy a Pinot blanc.

Borjúhúsokhoz a fűszeresebb, zamatos illatú fehérborok illenek, főleg a félédes, esetleg a félszáraz, de jól passzolhat hozzá egy zamatos édes vörösbor is. Bárány- és marhahús esetén testes vörösborokat érdemes választani. Nagyon jól illenek ide a Merlot, a Pinot noir vagy a Cabernet Sauvignon. Birkahúshoz viszont inkább az alacsonyabb alkoholtartalmú félédes fehérborok illenek, mint az Ezerjó vagy a Furmint.

A desszertekhez elő lehet venni a tokaji aszút vagy hasonló édes, zamatos fehérborokat, esetleg édes pezsgőt, ezek megkoronázzák a finom ízeket.

Forrás: karácsony.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top