Utazási előkészületek

2008. 06. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tapasztalt világjárók tudják, hogy Murphy törvénye értelmében a nyaralásra olyan dolgokat kell vinni, amiket nem sajnálunk, ha elvesznek, megsérülnek, eltörnek, elszakadnak, stb. Mert ha ezek megtörténhetnek, akkor meg is történnek. Kiegészítésképpen pedig sohasem olyasmit veszít el, amit könnyen, bárhol, bármikor pótolni lehet. Valamint azzal is tisztában vannak, hogy a nyaralás helyszíne, illetve jellege meghatározza, hogy miket is cipel magával, mert talán egy nyári szabadtéri fesztiválra nem a legmegfelelőbb a kisestélyi és a legújabb méregdrága nadrág, vagy fölső. Míg ha egy 5*-os szállodába foglaltat szobát, esetleg nem árt, ha a tornacipő mellé valami „elegánsabbat” is bepakol, mondjuk az esti vacsorákhoz. 

Egy hasznos tipp: egyszer, amikor nagyon ráérünk, készítsünk egy utazási listát, amely tartalmazza a legfontosabb bepakolandó tárgyakat a fehérneműtől kezdve gyógyszereken át a cipőig. Sokat utazó emberke is használják az így elkészített „kisokost” – sőt, leginkább ők használják, mert a ritkán utazóknak nem jut eszükbe –, amelyet időről időre kiegészítenek. Így nem kell gondolkodni, csak miután minden elő lett készítve, azt kell átgondolni, hogy az adott úti célra milyen specialitások szükségesek még (például tengerpartra napozó kellékek, hegyi kirándulásra sétabot, stb.) 

És még egy tipp: pakoláskor először mindent rakjunk ki az ágyra, majd egyben látva a mennyiséget már könnyebb lesz berakni a tárgyakat a megfelelő méretű táskákba. Tisztálkodáshoz való kellékeket persze minden ember visz magával, de lehet, hogy az egész sminkkészlet már szükségtelen túlsúly, aminek figyelmen kívül hagyása igencsak megemelheti a költségeket, ha mondjuk repülővel utazik.

A poggyászokra egyébként jellemző az is, hogy ha cipelni kell mindig, több van a kelleténél, és természetesen sokkal nehezebbek is, ráadásul hasonlatosak a fekete lyukakhoz. Amikor égető szükség lenne valamire az egyik táskából, szinte száz százalék, hogy nem fog előkerülni, csak akkor, amikor már nem kell. Persze néhány apró dolog, ha kimarad, nem olyan nagy baj, a pihenés helyszínén is bármikor lehet esetleg fogkefét vagy tusfürdőt venni. Sokkal kínosabb, ha a tengerparti nyaralásra esetleg fürdőruhát felejt el vinni, mert nem biztos, hogy talál megfelelőt, ha mégis akkor turista létére megeshet, hogy jobban lehúzzák a kelleténél.  

Igazából a legfőbb aranyszabály, melyet az élelmes utazó ilyenkor szem előtt tart, hogy olyan ruhát, és legfőképp cipőt tegyen bőröndjébe, ami kényelmes hosszú távon is, amiben lehet sokat sétálni, barangolni. A legújabb még bejáratatlan meseszép szerzeményt nem itt fogja kipróbálni, mert szerteszét töri a lábát. Ruhát, pedig olyat, ami légáteresztő, kicsit bővebb, így talán nem olvad rá a nyári hőségben.  

A hazautazás előtt érdemes háromszor átvizsgálni a szállodában a szobát, fürdőszobát, hogy teljesen biztos legyen a megfáradt utazó, hogy semmit nem hagy ott. Annak tudatában, hogy minden a bőröndjeiben van, elindul hazafelé, felszáll a repülőre, buszra vagy egyéb közlekedési eszközre, csak otthon fogja észrevenni, hogy mégis megfeledkezett az erkélyen száradó fürdőruhájáról.    



Szerző

donna.hu



Scroll to Top