Virágzik a stregheria

2011. 04. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A boszorkányhit meghatározó szerepet tölt be Olaszország pogány hagyományai között. A stregheria névre keresztelt, ősi tanokon alapuló eszmét követői generációról generációra örökítették, varázsigéket és bűbájokat megosztva egymással.

A holdkultuszra és boszorkányságra való utalást legkorábban Horáciusz római költő írásai között találunk, de Ovidiusz is hasonló misztikus legendákról tesz említést műveiben, melyek tanulsága szerint ez a meghökkentően varázslatos világ nagyon is létezett: a boszorkányok rendszeresen gyűltek össze teliholdkor és „messze elkerülték a napistenek városait.”

A szeánszok viszonylag zavartalanul zajlottak mindaddig, míg a IV. század második felében el nem érte Olaszországot is a boszorkányüldözések „forradalma”. Bár a katolikus egyház mindent bevetett a bűnös tanok visszaszorítása érdekében, nem járt teljes sikerrel. Az üldözések elsősorban a szervezett csoportok ellen irányultak, a falusi, egyedülálló és idős boszorkányok tevékenységét nem korlátozták. Gyógyítói, tanácsadói szerepkörük bármennyire is meglepő, egészen a XX. századig létezett és virágzott. A szervezett boszorkánycsoportok a túlélés érdekében visszahúzódtak és a kultusz követői titokban tevékenykedtek tovább, mai napig számtalan követőjük akad.

A stregheria napjainkban is ősi klánok szerint szerveződik, rituáléikat régi szokás szerint szervezik. A három-tizenhárom fővel működő csoportok mindegyikének vezetője van, kiknek legfőbb feladata a hagyomány megőrzése és a titkok továbbörökítése. Az ősi tudást saját, kézzel írott könyvekben jegyzik le, mely tartalmazza többek között a különféle rítusokat, legendákat, de helyet kapnak benne a kántálások, rituális mozdulatok, varázsigék és receptek is, csakúgy, mint a klán tagjainak névsora és  gyógynövényeik ismertetése.

Mivel a boszorkányság hatalmas jelentőséget tulajdonít a Holdnak, így mágikus erőik és hatékonyságuk növeléséhez is előszeretettel fohászkodtak a Hold-istennőhöz. Keresztbe tett karokkal, lábakat összezárva mormolták az igét:

"Hold Istennő, kinek neve ezer, Ki állandó és egyetemes, Ki mikor a sötét éj leszáll, Fény és szeretetben áll. Kérlek jöjj le hozzám, várok rád, Szívünk egy ritmusra jár."

Természetesen  a számtalan varázslás közül választani is alig lehet, de hogy olvasóink semmiképpen ne maradjanak le arról a lehetőségről, hogy egy ősi, misztikus szeánszot megismerjenek, íme egy a sok közül: hogy tudhatod meg, van-e rajtad rontás?

A varázslás elengedhetetlen eszközei közé tartozik a nagy ezüst tál, melybe tiszta vizet kell tölteni, majd a nyitott bal tenyeret fölé tartva elmondani: "Szeretném látni, szeretném kipróbálni, elképzelni, aki szemmel vert." Ezután már nincs is más hátra, mint hogy 9 cseppet csepegtess a vízbe, természetesen extra szűz olivaolajból, majd alaposan megfigyeld, a cseppek vajon együtt maradnak-e? Ha ugyanis azok egybe csoportosulnak, az azt jelzi, hogy senki sem akart megrontani, mindössze egy kicsit nehezebb időszakot élsz át az életedben. Viszont ha a cseppek szétszaladnak baj van: rosszakaród ártani próbál neked. Végy ekkor egy ezüst színű ollót, melyet csak erre a célra használsz és minden cseppet vágj át vele háromszor, miközben minden nyisszantásnál elmondod: „Elkaplak!”

Hogy mennyire hatásos, arról sajnos nincs információnk, de az olasz boszorkányok szent meggyőződése vitathatatlan. Érveik közt elsőként szerepel, hogy a stregheria az ókor óta virágzik és követőit megállíthatatlanul szaporítja…

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top