Vonzódom az idősebbekhez!

2010. 02. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem mindegy, hogy a nagyobb korkülönbség milyen életszakaszban van. Hisz tíz év nem a világ vége, ha egy 30 éves vagy afeletti talál magának ennyivel idősebbet, de ha egy 15 éves teszi ugyanezt, akkor nem csak kifogásolható, de problémákat is szül.

Egyre gyakoribb, hogy tanárok jönnek össze diákjaikkal, jobbik esetben megvárják, hogy a tanuló befejezze abban az iskolában a tanulmányait, de nem mindig ennyire előretekintők az emberek. Persze nem kell, hogy tanár-diák kapcsolat álljon fenn, elég ha csupán a korkülönbség megvan. Vitatott, hogy egy, a változás korát megélő fiatal tini érzéseit ilyenkor mennyire szabad befolyásolni, tisztességes-e vele szemben, hogy az idősebb fél elfogadja, vagy kezdeményezi a közeledést? Hisz az idősebb félnek van már élettapasztalata, és megfelelőképpen végig tudja gondolni, milyen következményekkel járhat tette. A fiatalra nézve pedig milyen hatással lesz, ha egy ilyen kapcsolatba kerül elsőre, a titkolózás, hazudozás mindennapivá válik, emellett sokuk nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, ha hirtelen vége szakad. Arról nem is beszélve, ha a korosabb félnek már családja is van. A tapasztalat hiányában a rózsaszín ködben senkire sem hallgat a fiatal, mindent elhisz az általa tisztelt másik félnek. Ez vezethet lelki gondokhoz, ez nagymértékben meghatározza az életét, a választásait is, lehet emiatt nem lesz képes egy rendes kapcsolatban talpon maradni.

Áttérve a tinikről, sokakat érint, hogy tapasztaltabb nők vagy férfiak társaságában keresik a szerelmet. Egyesek érettebbnek tartják gondolkodásmódjukat a saját korosztályukénál, és kapcsolatként is egy érettebb személyt választanak. Egy sztereotípia, hogy ennek hátterében az idősebb fél gazdagsága áll. Ez nem feltétlenül így van az esetek többségében. Jöhetnénk azzal, hogy bizonyítottan a lányok korábban érnek a fiúknál, ezért vágynak idősebb pasira, illetve hogy az „evolúciós késztetés” miatt választanak a férfiak fiatalabb nőket, a nők pedig idősebb pasikat. Elméletnek jó, de általánosításra nem használható. Nem magyarázza meg azokat az eseteket ahol akár 30-40 év a korkülönbség.

 Általában óriási a távolság a generációk között.

Anyakomplexust szoktak emlegetni, ha fiatal férfi idősebb nőt választ magának. Az anya szerepe befolyásoló minden gyermek életében, ő az első nő, akivel a fiúk megismerkednek. Ugye nem ritka, hogy kiskorában azt mondja, az anyukája lesz a felesége. Ezt kinövik legtöbben, de az esetek kis részében annyira befolyásol az anyai neveltetés, hogy felnőttkorában is az édesanyját, vagy anyapótlékot keresi leendő párjában. Ez a másik oldalra is jellemző. Ha a kislány nevelésében édesapja aktívan jelen van, esetleg az anya szerepe negatív, akkor az apa jellemvonásait jobban fel lehet lelni a leendő kapcsolataiban is. Akinek egyáltalán nem adatott meg a szülői neveltetés, ott nagyobb az esélye, hogy szülőpótlék gyanánt egy nála idősebb embert válasszon. Ez viszont már komoly pszichés problémák eredménye.

Minden életszakaszban más a kihívás, mások az elvárások, óhajok, sóhajok. Folyamatosan problémák kerülnek a felszínre, ha párunk másik generáció szülötte, melynek megoldását a két fél másként látja. Ilyenkor sokszor kiütközhet a nagy korkülönbség, mint ellentét. Emellett meg kell küzdeni a barátokkal, családtagokkal is, akik értetlenül állnak a választás előtt. A gyakorlat azt mutatja, hogy az eltiltás semmire sem nyújt megoldást. Lehetséges, hogy élete párját szakítanánk el valakitől. Ha a személy idősebb vagy fiatalabb párt választ, tisztában van saját és a másik érzéseivel és a lehetséges következményekkel, emellett nem okoznak egymásnak gyógyíthatatlan lelki sebeket, akkor nincs értelme az évek számát nézni.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top