Woodoo papnők

2009. 05. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elnevezés a régi fon nyelvcsaládból ered: vodun, ami annyit tesz, isten, lélek, szent tárgy. A woodoo hitvallás eredetileg Afrikából származik, s többek között Haiti szigetére is átterjedt – a behurcolt rabszolgák által –, arra a szigetre, amely ma is melegágya e vallásnak. A ma is működő woodoo városok kisebbek, a civilizációtól messzebbre találhatóak és igen fejletlenek, alacsony technikai felszereltségűek. A történelem során Haiti népét is rabszolgasorsra kényszerítették, s megpróbálták a keresztény hitvallásra téríteni őket, ám a sok megpróbáltatás ellenkező hatást váltott ki: az ősi kultúra megerősödéséhez és elszigeteltségéhez vezetett. A woodoo hitvallással kapcsolatban sokan ismeretlenül is negatív érzéseket táplálnak. Ám ezen vallásnak is alapja a természetimádat, a természetes gyógymódok, gyógynövények alkalmazása, illetve a közösségi élet szervezése, kézben tartása, vagy a ceremóniák, transzállapotbeli szertartások levezetése.

 Ezeket a feladatokat látják el a Houngan-ok (papok) és a Mambo-k (papnők). Figyelmesebb olvasóink az utóbb említett „idegen” kifejezés kapcsán asszociálhattak egy táncfajtára, a mambóra. Nem véletlenül nevezték el a woodoo papnőket a táncstílusról, ugyanis az ősi afrikai bennszülöttek sajátos, gyors és bonyolult ritmusú zenével hívták elő Isteneiket, hogy hálát adhassanak nekik. Ez volt a mambó és a rumba. A mambó jelentése tehát „beszéd az Istenekkel”, tökéletes elsajátítása pedig az Istennel való kommunikáció képességét jelenti. A papokat és papnőket évekig képzik, nehogy bármelyik woodoo ceremónia balul süljön el. Egy jellegzetes woodoo szertartás során a papok és papnők adott loa-t (szellemet) idéznek meg különféle okokból, legyen az gyermekáldás vagy a harcra való felkészítés. Minden loa-nak megvan a maga területe: természet, szerelem stb.

A rituálé szombat délután kezdődik halk zenével, majd ahogy telik az idő, egyre hangosabb és gyorsabb ütemű taktust játszik a vezető dobos. A mambo vagy a houngan a tér közepén felrajzolja adott loa szimbólumát, amit később több dologgal erősítenek meg. A ritmikus dobolás transzba ejti a törzs tagjait, s a reggel beköszöntéig táncolnak. A tánc és a ritmus hatására a megidézett loa átveszi egy személy fölött a hatalmat, s reggelig a testében lakozik. A woodooo törzsi vallás tehát egyáltalán nem ártalmas. Azonban vannak, akik a fekete mágia segítségével használják. Ők rontást, betegséget, de akár még halált is hozhatnak egyes emberekre – a hit szerint.

A Haiti népek között a legrosszabb az úgynevezett zombi élet, amelyet a papok (bokor) vagy az ország vezetői szabnak ki egyes emberekre, amennyiben megszegték a törvényeket, nem törődtek gyermekükkel vagy antiszociálisak, esetleg kártékonyak a társadalomra nézve. A pap három napig készít varangyméreggel kevert port, amely ha az emberrel érintkezik, tetszhalottá teszi: pulzusa, szívverése minimálisra, alig észrevehetőre csökken, elkékül az ajka, pupillái megmerevednek, ugyanakkor agya felfogja a körülötte történő eseményeket. Így hozzátartozói azt hiszik, hogy halott s eltemetik. Aztán a pap kiássa sírjából, majd rabszolgájává teszi örök életére. Bár egyáltalán nem hangzik bíztatóan az előbb említett rontás, a vallás képviselői közül csak kevesen gyakorolják ezt. Mindenesetre tartsuk tiszteletben az ottani kultúrát, ne csak azért, mert rontást hozhatnak ránk, hanem legfőképpen azért, mert ők is jó emberek, csupán más kultúrával rendelkeznek.

Kapcsolódó anyagok:

$$3548$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top